Get Adobe Flash player

Pretraživanje
Anketa
Koji web preglednik koristite?
Internet Explorer
Google Chrome
SRWare Iron
Firefox
Opera
Safari
Neki drugi
Pogledajte rezulate
Kontakt podaci

MAIL:

taxirijeka@net.hr

kresimir@taxirijeka.com


Mob:+385.91.500.33.55

(0-24)

Ured:+385.51.33.51.38

(08-24)

KONTAKT OBRAZAC


Prema Zakonu o obrtu

TAXI PRIJEVOZ RIJEKA - TAXI SLUŽBA RIJEKA 

TAXI RIJEKA-RIJEKA TAXI

"Transfer Service"group

"Transfer service" group je obrt za Taxi usluge, prijevoz putnika, najma vozila.  Bavimo se Aerodromskim transferima, Taxi uslugama, Prihvatom putnika na Aerodromskim terminalima, željezničkim kolodvorima, autobusnim kolodvorima i sl... Dugogodišnje iskustvo garancija je kvalitete prijevoza i nivoa usluge koju trebate. Opširnije o nama pogledajte na našim stranicama kojima pristupate klikom na gornji link. Također za sve informacije i ponude možete nas kontaktirati putem on-line obrasca, direktno na e-mail ili telefonskim putem. Među našim mnogobrojnim klijentima su najpoznatije svjetske kompanije, budite i Vi, te impresionirajte svoje poslovne partnere našom uslugom VIP prijevoza iTaxi službe Rijeka.

 


Odgovornost prema Zakonu o obrtu

Zakon o obrtu doživio je nekoliko izmjena od donošenja i objave u NN 77/93. Njegove izmjene objavljene su u NN 82/96, 90/96, 64/01 i 71/01 dok je u NN 49/03 objavljen pročišćeni tekst zakona kako ga je utvrdio Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora na svojoj 106. sjednici. Nakon toga, slijedi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu te njegov ispravak, objavljeno u NN 68/07 i 79/07 koje donose određenu količinu zabune u cijelu priču.

Upravo donošenjem Pročišćenog teksta Zakona o obrtu došlo je do promjene u brojevima zakonskih članaka te je, primjerice, nekadašnji članak 20. Zakona o obrtu iz 1993. godine, koji je utvrđivao granice odgovornosti obrtnika umjesto članka 20. postao članak 21. Obzirom da je to sada službeni i pročišćeni Zakona o obrtu, u daljem tekstu navode se oznake članaka prema zakonu iz NN 49/03, naravno uz napomene izmjene teksta iz 2007. godine.

Ovom prilikom ukazujem na jednu stvar koja se, izgleda, događa ne tako rijetko u našem zakonodavstvu – makar je Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora donio famozni pročišćeni tekst Zakona o obrtu 2003. godine, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, objavljenom u NN 68/07, ponovo se koriste stare oznake članaka, kao da Pročišćeni tekst nije niti donesen. Ovakvo postupanje stvara veliku zabunu u radu pravosudnih tijela i potrebno je na to ukazati.

Međutim, radi jednostavnosti prikazivanja, u daljem tijeku teksta oznake članaka biti će navedene na način da se oznaka izvan zagrade odnosi na pročišćeni tekst zakona iz 2003. godine a u zagradi je naveden raniji broj članka zakona.

Dakle, člankom 21. (nekadašnji/sadašnji čl. 20) Zakona o obrtu propisano je ograničenje odgovornosti obrtnika za obaveze obrta, tako da on za obaveze koje nastaju u obavljanju obrta odgovara, cit. “cjelokupnom unesenom imovinom koja je potrebna za obavljanje obrta”. Ovakva, očito nejasna, definicija odgovornosti obrtnika stvarala je nedoumice u provođenju ovršnih postupaka nad tom vrstom ovršenika.

Naime, na pitanje opsega odgovornosti obrtnika za obveze obrta, prema odredbama Zakona o obrtu, moguća su dva odgovora:

  • obrtnik za obveze obrta odgovara imovinom koja je upisana kao imovina obrta ili
  • obrtnik za obveze obrta odgovara cjelokupnom svojom imovinom

Doslovno tumačenje te zakonske odredbe značilo bi da obrtnik doista odgovara samo onom imovinom koja je unesena u poslovne knjige obrta. Očiti nedostatak takvog tumačenja bila bi činjenica da doslovno shvaćena odredba čl. 21. (20) ZO sprječava i provođenje ovrhe na novčanim sredstvima koja se nalaze na poslovnom računu. Naime, ako obrtnik odgovara samo onom imovinom koja je unesena u obrt tada u tu imovinu ne bi ulazila sredstva koja su ostvarena poslovanjem obrta. Isto tako, ne postoji niti obaveza obrtnika da unese bilo kakvu imovinu prilikom otvaranja obrta.

U takvim slučajevima otvoreno je i pitanje «miješanja imovine» obrtnika kao fizičke osobe i imovine obrta, pa u tim slučajevima obrtnik ne bi imao nikakvih prepreka da se u obavljanju obrta koristi svojom privatnom imovinom sa kojom ne bi odgovarao vjerovnicima.

Takvo tumačenje ove zakonske odredbe čl. 21. (20) ZO nije u skladu niti sa ostalim zakonskim odredbama, prije svega sa odredbom čl. 1. st. 3. Zakona o obrtu. Naime, Zakon o obrtu predstavlja jednu cjelinu i svaka njegova odredba može se i mora tumačiti u skladu sa ostalim normama tog i drugih zakona.

Pravno shvaćanje da obrtnik za obaveze obrta odgovara cjelokupnom svojom imovinom temelji se na daleko širem tumačenju pojma «cjelokupna imovina» iz čl. 21. (20) ZO, uz primjenu ostalih odredbi ZO i posebno Stečajnog zakona. Prema tom tumačenju imovinom koja je unesena za potrebe obavljanja obrta ne smatra se samo ona imovina koju obrtnik formalno unosi u poslovne knjige već i sva druga imovina koja je stečena obavljanjem obrta.

Pri tome treba naglasiti da pojam «stečena» ne znači da se ta imovina i fizički nalazi u posjedu obrtnika. Može se raditi o imovini koja je stečena obavljanjem obrta te nakon toga potrošena, uništena, darovana ili na bilo koji drugi način otuđena. Ono što je bitno jest to da samim stjecanjem neke imovine obrtnik odgovara i za obaveze koje su uslijed toga nastale.

U praksi to se odnosi na stjecanje imovine primitkom određene robe ili usluge od strane trećih osoba. Primjerice, ukoliko je obrtnik primio robu u vrijednosti od 50.000,00 kn time je uvećana njegova imovina i on je odgovoran za plaćanje navedene robe, bez obzira što je u međuvremenu tu robu prodao ili na drugi način s njom raspolagao.

Kako je to već rečeno, obrtnik obavlja djelatnost obrta u svoje ime i za svoj račun pa prema tome sva prava i obaveze koje stvara obavljanjem tih djelatnosti stvara sebi u korist ili sebi na štetu. Ta je činjenica temelj utvrđenja odgovornosti obrtnika za obaveze obrta, kako za vrijeme obavljanja obrta tako i u slučaju zatvaranja obrta.

Proširenje “zone odgovornosti” obrtnika na cjelokupnu njegovu imovinu naizgled komplicira i proširuje provođenje ovršnog postupka zadirući u imovinu ovršenika koja nije obuhvaćena čl. 21. (20) ZO i postavlja se pitanje zbog čega bi sudovi (ili pojedini suci) forsirali takvu proširenu odgovornost obrtnika.

Međutim, kako to obično biva, izgled često vara i ovakav postupak u stvarnosti je povoljniji za obrtnike i njihove partnere.

Ovo zbog toga što se mora pretpostaviti postojanje povjerenja u poslovanju subjekata te da je temelj dobrih poslovnih običaja plaćanje obaveza u cijelosti i na vrijeme. Ograničeno tumačenje odgovornosti obrtnika iz odredbe čl. 21. (20) ZO značilo bi smanjenje povjerenja poslovnih partnera u rad sa obrtnicima i samim tim taj rad otežalo. Isto tako, sud bi prije svakog određivanja i provođenja ovrhe morao utvrditi da li je ovrha određena na imovini unesenoj u poslovne knjige ili nije.

Posljedica ovakvog postupka bilo bi otežavanje ili gotovo onemogućavanje poslovanja obrtnicima koji posluju sa dobrom vjerom dok bi istodobno oni koji su poslovali loše ili neodgovorno bili pošteđeni vraćanja duga.

Naime, kakve mogućnosti ostaju ovrhovoditelju kada se sudari sa doslovnim tumačenjem čl. 21. (20) ZO? On može dići ruke od svega i odustati od svoje tražbine ili pokrenuti stečajni postupak nad imovinom obrtnika kao dužnika pojedinca (podnošenje kaznene prijave se podrazumijeva).

Isto tako, teško je za vjerovati da bi takav ovrhovoditelj dalje poslovao sa bilo kojim obrtnikom bez prethodne «solarne klauzule» čime su, bez svoje krivnje, oštećeni i ostali obrtnici.

Smatram da upravo u tom kontekstu treba tumačiti odredbi čl. 21. (20) ZO te utvrditi da pojam “cjelokupnom unesenom imovinom” obuhvaća svu imovinu obrtnika kao fizičke osobe, uz nužna ograničenja koja su propisana odredbama Ovršnog zakona a odnose se na ovrhu nad fizičkom osobom.

Rijeka gradska taxi služba i usluge taxi prijevoza u Rijeci - Mi ćemo  Vas dovesti na relaciji od Rijeke do Aerodroma,u koliko Vas treba sačekati na aerodromu, Rijeka Taxi služba će Vas čekati i u slučaju kašnjenja, bez dodatnih troškova.
Kada dođete u Rijeku moderno opremljenom, klimatiziranom Taxi Rijeka vozilu, osjećat ćete se  puno bolje nego da ste svoje vrijeme proveli u  javnom autobusu.
Jesmo li spomenuti da je naša cijena za Taxi Službu Rijeka od i do Aerodroma najpovoljnija?


Kombi ili mini bus Taxi Rijeka služba - ako ste na putovanju u Rijeci s puno prtljage, odnosno više ljudi nego redovni taxi rijeka mogu prevoziti, nudimo Vam da odaberete jedan od našh mini kombija ili mini busa da vas odveze  od Rijeke do Aerodroma. Naši mini kombij i mini autobusi su vrlo udobni, klimatizirani i pogodno za veće grupe ili obitelji. Djeca putuju u sjedalicama.


Rijeka Taxi Služba je najsigurniji način prijevoza od Aerodroma do Rijeke.
Rezervirajte Vaš Rijeka Taxi Prijevoz od zračne luke ( aerodroma ).
Na taj način ćete dobiti najboljiu taxi uslugu na ovom području

U koliko imate potrebu za prijevozom od / do Rijeke kontaktirajte nas